Rimula Super FE 10W-40 Czy ktoś zalewal swojego TDIka ?
Witam
Pytanie jak w temacie?
Mam dostęp do takiego oleju... kumpel zalał passata 1.9 TDI 130KM i śmiga... Zastanawiam sie czy mojej octavii sie przyjmie tylko 90 koników
Wg producenta
"Rimula Super FE 10W-40
Pełna ochrona i wydłużona żywotność nowoczesnych silników o małej emisji zanieczyszczeń.
Rimula Super FE 10W-40. Półsyntetyczny olej zapewniający pełną ochronę najbardziej obciążonych silników Diesla. Zapewnia dodatkowe korzyści - oszczędność paliwa i minimalną emisję zanieczyszczeń w najtrudniejszych warunkach pracy.
ACEA E7, E5, E3; API CI-4/CH-4/CG-4/CF-4; Global DHD-1 ; Cummins CES 20071,72,75,76,77,78 ; MB 228.3; MAN M 3275; Mack EO-M Plus; RVI RLD; Volvo VDS-2; GM Allison C-4"
Jakby nie patrzyć to głównie zastosowanie w samochodach ciężarowych... Jaka jest zatem różnica między olejami dla osobówek a cieżarowych, skoro głównym kryterium i tak jest lepkość ?!
Bądź tu mądry.. Znając życie różnica tkwi pewnie w etykiecie hehe
Pozdrawiam wszystkich
co do oleju rimula to nie spełnia norm osobowych ponieważ silnik "tira" jest nisko obrotowy i max obrotów ma około 3.5tys i czas wymiany miedzy przeglądami to jest około 100tys km dziś sie dowiadywałem w serwisie dafa tak około 100tys km jest wymiana oleju
Komentarz